Thursday, December 10, 2009

Investment bankers tjänar mycket bra!

Matteus 13:12 Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

Jag tänkte det kunde vara kul för mina läsare, inte minst för dem som också råkar vara finans-studenter, att få lite känsla för vad man tjänar som ”investment banker”.

De flesta av er vet säkert att lönerna är höga, men kanske vet ni inte riktigt hur höga!

Enligt lördagens Financial Times är följande de förväntade genomsnittslönerna globalt 2009 för bankfolk av olika senioritet (avrundade siffror). Jag har lagt till en kolumn med min uppskattning av det typiska antalet år av arbetserfarenhet för resp. kategori:

Position -- År i yrket -- Total årslön inkl. bonus (Skr)
Analyst -- 0-3år -- 1 miljon
Associate -- 4-6år -- 1.5-2.5 miljoner
Vice President -- 7-10år -- 4-5 miljoner
Managing Director -- 10+år -- 10-15 miljoner
Head -- 15+år -- 50-80 miljoner

Det måste tilläggas att nyanställda civilekonomer börjar som analyst och att de med doktorsexamen från Handels eller Lund eller MBA från Harvard eller liknande toppskola typiskt börjar som associate. Det bör också tilläggas att t.ex. Vice President inte är en speciellt hög position och att det finns tusentals på en stor investment bank. Även Heads finns det flera av på varje bank.

Man måste väl tillstå att det är en välbetald skara män (och några kvinnor)!!! Inte minst med tanke på att halva jordens befolkning får klara sig med mindre än 6000Skr per år i total ”lön+bonus”!

The guilded age is back! With a vengeance!