Wednesday, December 16, 2009
Mitt b-index i Benjamin Grahams tidskrift!
Min artikel har nu blivit accepterad för utgivning av New York-baserade tidskriften ”The Investment Professional”. Det tycker jag är extra kul eftersom denna tidskrift är NYSSAs officiella tidskrift (New York Society of Security Analysts). Denna förening grundades redan 1937 av bl.a. Benjamin Graham, ”the father of value investing"! För er som inte känner till Benjamin Graham och hans enorma inflytande på dagens investerare kan t.ex. nämnas att Warren Buffett döpt sin son efter honom!
---------
För er som ej läst den gamla bloggen och inte orkar klicka er dit så är definitionen på mitt föreslagna, s.k., b-index:
En fond/fondförvaltare har ett b-index lika med b om b är det högsta tal för vilket fonden/ fondförvaltaren har presterat en årlig avkastning högre än b % åtminstone b år historiskt.
Idén är förstås att med en enda siffra, b, summera en fonds prestanda.
Thursday, December 10, 2009
Investment bankers tjänar mycket bra!
Jag tänkte det kunde vara kul för mina läsare, inte minst för dem som också råkar vara finans-studenter, att få lite känsla för vad man tjänar som ”investment banker”.
De flesta av er vet säkert att lönerna är höga, men kanske vet ni inte riktigt hur höga!
Enligt lördagens Financial Times är följande de förväntade genomsnittslönerna globalt 2009 för bankfolk av olika senioritet (avrundade siffror). Jag har lagt till en kolumn med min uppskattning av det typiska antalet år av arbetserfarenhet för resp. kategori:
Position -- År i yrket -- Total årslön inkl. bonus (Skr)
Analyst -- 0-3år -- 1 miljon
Associate -- 4-6år -- 1.5-2.5 miljoner
Vice President -- 7-10år -- 4-5 miljoner
Managing Director -- 10+år -- 10-15 miljoner
Head -- 15+år -- 50-80 miljoner
Det måste tilläggas att nyanställda civilekonomer börjar som analyst och att de med doktorsexamen från Handels eller Lund eller MBA från Harvard eller liknande toppskola typiskt börjar som associate. Det bör också tilläggas att t.ex. Vice President inte är en speciellt hög position och att det finns tusentals på en stor investment bank. Även Heads finns det flera av på varje bank.
Man måste väl tillstå att det är en välbetald skara män (och några kvinnor)!!! Inte minst med tanke på att halva jordens befolkning får klara sig med mindre än 6000Skr per år i total ”lön+bonus”!
The guilded age is back! With a vengeance!
Wednesday, December 2, 2009
Kompass-rosen på aktiemarknaden!
Jag slår vad om att få av er tänkt på att aktiepriser (och andra marknadspriser) ej kan anta vilka värden som helst. Det finns vissa minimi-steg som aktiepriset tillåts röra sig, t.ex 10 öre upp eller ner osv. En Ericsson-aktie kan ju t.ex. ej kosta 45.3476kr, eller hur? Denna diskretisering av prisrörelser har sedan ett tag studerats av mig m.fl. (Se nedan.)
Dock, anledningen till att jag tar upp detta fenomen i min blog just nu är att ett ”tick-size war” (minimi-steget kallas tick-size på engelska) äger rum på börserna runt omkring i världen. Som så mycket annat på börs-fronten har detta krig startats av de nya ”dark pool”-handelsplatserna typ Turquoise och Chi-X. Kriget handlar om att alla handelsplatserna (börser och dark pools) försöker minska tick-sizen för att attrahera mer handel till sin handelsplats. Inte minst är det algo-traders (traders som mekaniskt köper/säljer med algoritmer/datorer) som driver denna jakt på små ticks. Jag är mycket fascinerad av denna utveckling och det ska bli spännande att se hur området utvecklas framöver. Små ticks är inte bara bra antar jag. Bl.a. torde datahanteringen bli jobbigare och jobbigare ju mindre ticks tillåts vara. Och market makers o liknande kommer också att tvingas ändra sitt beteende med möjlig likviditetsförlust på kuppen! Det finns dessutom säkert en mängd andra konsekvenser som kommer att upptäckas allt eftersom ticksen minskas. Vi får se…..
Om det är få av er som tänkt på de diskreta stegens existens tror jag att jag kan lova att det är ännu färre som noterat det vi kallar kompassrosen på aktiemarknaden. Detta är ett mönster som uppträder när man plottar gårdagens avkastning mot dagens avkastning i en X/Y–scatterplot. Se bilden ovan som kommer från mitt papper The Compass Rose Pattern of the Stock Market: How Does it Affect Parameter Estimates, Forecasts, and Statistical Tests? Det vi gör i det pappret är att studera hur tidsseriemodeller påverkas av kompassrosen och de diskreta stegen. Naturligtvis finns det mycket annat att studera i samband med denna snygga ros! Varsågoda att komma med idéer!
Saturday, November 28, 2009
The Collapsing Dubai
By utilizing the oil wealth, Dubai had diversified into property and tourism since 2001. Property prices had gone up several folds – in this desert. Foreign workers are several times more than their own population. It was doing very well until overspending sets fire on its huge debts.
With up to $80 billions of debts due end of 2009, Dubai is scratching its heads very hard now. This was all started a year ago when the global economic downturn ended the sizzling hot property boom. Dubai was empty pockets after their oil money was drained by collapsing real estate prices and over-ambitious development plans, which sparked panic selling across the world on fears of, prolong global recession.
HSBC and Standard Charted Bank were believes to be the biggest financier to Dubai World, with the rest of the debt financed by regional banks. Yet, can Dubai pay back now? Impossible – with its tiny population and workforce!
Solution?
Luckily, its oil-rich neighbour – Abu Dhabi – is more than enough to fund a bailout and has incentive to do so. In exchange, Abu Dhabi would gain control of Dubai, whether economy or political. Not surprisingly, Abu Dhabi sovereign funds are searching for investments around the world, cited Citigroup as example, eagerly flush its muscle in Dubai. Of course, Abu Dhabi existing economy involvements in Dubai created a too-big-to-fail scenario here.
Thursday, November 26, 2009
The Saab factory – Jerry, that’s in Sweden!
Seinfeld lovers out there might recall the incident with Jerry’s Saab in the Puerto Rican Day episode:
JERRY: Vandelay. Wait a second. Mr. Pennypacker, if you're here, and Mr. Vandelay is also here, then who's watching the factory?
KRAMER: The factory?
JERRY: The Saab factory?
KRAMER: Jerry, that's in Sweden.
As a true car lover I surely hope the Saab factory will be around in the future as well but I doubt that it will be in Sweden though……
PS. BTW. The Pensky file has nothing to do with the firm Penske (the potential buyer of the other GM brand, Saturn)!!!
Monday, November 23, 2009
Olja – kungen av råvaror!
Jag gillar ju att då och då skriva ”allmänbildande” artiklar om det finansiella systemet och då olja utan tvivel är den viktigaste råvaran (commodity) i dagens ekonomi så skadar det inte att känna till lite grundläggande fakta rörande prissättningen av olja och oljederivat. Åtminstone om man vill göra anspråk på att vara en professionell investerare.
Vi kan ju ta ett EXEMPEL: För någon vecka sedan deklarerade Saudi-Arabien att de skulle ersätta WTI (West Texas Intermediate) som prisreferens för oljan de exporterar till USA med den ganska okända ASCI (Argus Sour Crude Index)! Vad betyder nu det?
Det första vi måste ha klart för oss är att, vid en viss tidpunkt, finns det hundratals olika oljepris (benchmarks). De mest kända är Brent och WTI, men de är långt ifrån ensamma herrar på täppan. Grundprincipen när man klassificerar olja är (i) oljans geografiska ursprung, (ii) dess densitet och (iii) dess svavelinnehåll.
De viktigaste benchmarken är:
- Brent Denna olja är uppkallad efter dess ursprung ute i Nordsjön. Oljefältet heter helt enkelt Brent. Ungefär hälften av världens råolja prissätts med priset på Brent-olja som referens (med tonvikt på olja såld i Europa och Afrika).
- WTI (West Texas Intermediate) Även denna olja är uppkallad efter dess ursprung. I detta fallet en oljedepå djupt inne i Texas vid namn Cushing. Ungefär en fjärdedel av världens råolja prissätts med priset på WTI-olja som referens (med tonvikt på Amerikanska kontinenten).
- Dubai-Oman Denna olja är förstås uppkallad efter oljans ursprung och är framförallt använd för olja för den Asiatiska kontinenten.
Men det finns som sagt också en massa andra råoljekvalisorter:
- Minas
- ASCI (Argus Sour Crude Index)
- etc. etc.
När man diskuterar olika oljepris, t.ex. de ovan, ska man komma ihåg att det inte bara är platsen för leverans av oljan som skiljer dem åt men också dess kemiska specifikationer. Man skiljer t.ex. på lätt och tung råolja. Brent och WTI är båda lätta oljor och det är generellt en trevlig egenskap då de t.ex. är lättare att handha och dessutom är mer effektiva som råvara för bränslen. Man skiljer också på söt och sur olja. Den söta innehåller mindre svavel och är därför snällare mot miljön.
Låt oss återgå till EXEMPLET ovan: Faktum är att nyheten ovan, med Saudi och dess nya prisbenchmark, måste tolkas genom denna prisma av olje-typer/sorter/kvalitéer…… Som jag förstår det har raffinaderier mer och mer anpassat sig till bristen på de fina lätta och söta oljorna och de efterfrågar tydligen mer av de tunga och sura oljorna. Till skillnad från Brent och WTI är Argus Sour oljan just av denna typ och det är förstås en stor fördel för detta index. Kanske är detta början till en successiv förflyttning av olje benchmarking från USA till Asien?
OK, vad är då kontentan? Jo, om du är inne och fuskar med oljeinvesteringar på någon spread-betting site så skadar det inte att läsa på lite vad gäller detaljerna bakom råvaran du spekulerar i. Och även om du bara köper och säljer aktier så kan det vara intressant att följa utvecklingen på oljeområdet (typ att WTI kanske successivt ersätts av ASCI och andra index) och dess effekter på olika marknader och, inte minst, på storpolitiken. Håll ögonen öppna de närmsta åren, och glöm inte oljekrisen på 70-talet! Den präglade ett decenniums aktiesparande!
Monday, November 16, 2009
Microfinance CDOs – alive and kicking!
I am happy to read in Financial Times that Finca International, the well known MFI (microfinance institution) is launching a new microfinance collateralized debt obligation (MiCDO) together with Deutsche Bank! This goes further to prove that microfinance, and particularly structured microfinance, has survived the crisis unscathed.
As we all know, the CDO has been one of the main scapegoats of the financial crisis. However, as I have mentioned frequently in this blog (see for instance Är ni trötta på låga bankräntor? or Bank regulation! ) I am one of those die-hards who actually have believed in CDOs (particularly microfinance ones) all through the crisis. My point is simply that it is not the instrument that is faulty, it is those who use it!
As the first academic in the world to discuss microfinance CDOs (Byström, H., (2008), The Microfinance Collateralized Debt Obligation: a Modern Robin Hood?, World Development. 36 (11), 2008, pp 2109-2126.) I am particularly happy to see MiCDOs coming onto the scene again. This particular Deutsche Bank - Finca microfinance CDO has a nominal size of $21 million and the pool of loans is allegedly made up of $500 loans to microentrepreneurs in Asia and Africa.
Interestingly, just as I describe in my article above (and in Dagens Industri in 2007, see picture) the tranching of the CDO, allegedly, has made this rather isoteric and seemingly risky pool of mini-loans in the third world appealing also for pension funds and the likes in the west. Interest rates will range from approximately 7.5% to 16% and that sounds quite nice to my ears!
In my dreams I run a hug endowment that is currently contemplating investing in this MiCDO! As a nice hedge to the rest of the portfolio (except for the old microloans that we already own of course.....).
Monday, November 9, 2009
Soros - reformer av det finansiella systemet
Den seniora finansmannen George Soros (uttalas typ schorosch) är en av dem jag brukar lyssna på, även om jag egentligen föredrar hans gamla vapendragare Jim Rogers, och förra veckan i Financial Times skrev han en bra artikel (dvs en artikel innehållande saker jag håller med om... :)) om behoven av finansiell reform. Normalt sett så är jag mer av fri-marknadsförespråkare än Soros men då det blir mer och mer klart att ren kapitalism övergetts fullständigt tycker jag det är mer intressant att se vad som kan göras inom det existerade kvasisocialistiska finansiella systemet än i mitt utopiska marknadssystem!
Jag tänkte därför kort kommentera/sammanfatta Soros artikel här samt refektera över hur det han säger kan vara viktigt också för oss i Sverige (enligt mig).
Soros nämner fem saker som bör göras:
1) De finansiella myndigheterna måste försöka detektera och bromsa uppbyggandet av bubblor på de finansiella marknaderna, INNAN de sker. Detta bygger på att bubblor faktiskt existerar och kan detekteras och det tror både Soros och jag (men inte Greenspan). Dvs., lite ”leaning against the wind” krävs av finansinspektioner och centralbanker. Detta gäller också här i Sverige där man bör ha bättre koll på bankutlåningen utomlands (i t.ex. Baltikum).
2) För att bekämpa bubblor räcker det inte med att kontrollera penningutbudet, du måste också kontrollera kreditgivningen. I fallet med huslån borde man variera hur mycket man lånar ut (i % av huspriset) med konjunktur och husprisutvecklingen. Kapitalkraven borde helt enkelt stramas åt i bubbelfasen. Detta gäller också här i Sverige där man borde ha bättre koll på hur mycket banker egentligen lånar ut till husköpare (sett till deras verkliga framtida köpkraft).
3) Systemiska risker är inget nytt men Soros betonar deras viktiga betydelse. Jag håller inte med honom helt i hans diskussion på denna punkt där han t.o.m. spekulerar i att förbjuda vissa viktiga derivatmarknader (CDS-kontrakt). Han accepterar dock också, som ett mildare alternativ, en ökad reglering och användning av restriktioner vid handel med t.ex. CDSer. Detta har jag skrivit mkt om, även innan krisen, och där håller jag med honom fullständigt. Detta gäller också här i Sverige i den mån denna typ av värdepapper existerar här.
4) Skattebetalare har räddat bankerna och bankerna ska därför få kraftigt beskärda möjligheter att ta risk med eget kapital. Proprietary trading ska förpassas till hedgefonder där de hör hemma. Detta gäller också här i Sverige där i framtiden rikedomar borde flyttas från bankirer till investerare!
5) Man måste erkänna att värdepapperiserade produkter är minst lika riskabla som rena lån. Diversifieringsvinsterna man trodde sig göra i dessa poolade värdepapper är mycket mindre än man trott och om ratingbyråer o liknande erkänner detta borde framtida bubblor på värdepapperiseringsmarknaden kunna undvikas. Detta gäller också här i Sverige där vissa kommuner o liknande gått på pumpen när man köpt denna typ av värdepapper.
Tuesday, November 3, 2009
How to tell when the economy is getting better?
After fooling around, I'm proud to make a conclusion: "50% YES, 50% NO"
(Real conclusion: NO conclusion at all).
Haiz...
Then, I'm frustrated and came out with my own conclusion. However, my conclusion depends on the following 5 indicators:
- An improvement in the Unemployment Rate
- 1st Sign – Corporate silence, which means no more job-cut announcement
- 2nd Sign – Companies might start hiring again (slowly) - More stable home prices
- Housing prices had fallen for 2 years now, 20% worldwide
- Once prices stabilize, buyers will stop worrying and bargain-hunting activities will pick-up slowly again - Consumer confidence rebound
- When corporate silence, housing and stock market will turn around
- People feel more secure about their jobs and income, and will start to spend/consume again
. - A less volatile stock market
- When corporate news came out, stock market did not react crazily
- Less sensitivity in stock market means all the news had actually factored-in the pricing of companies - Economic growth turns positive
- In order for a sustainable recovery, a country’s economy must be positive (+ve GDP growth)
- Of course, it all starts with an improved companies’ earnings
Agree or Not? This is my answer to the above question.
Coppock säger – köp aktier! – Del II
Tänkte köra en uppföljning på min förra blog om Coppock-indikatorn, se Coppock säger – köp aktier!
Faktum är att köpsignalen som indikatorn gav för snart fem månader sedan var ”spot on”! Sedan dess har OMX Stockholm All Share stigit hela 15%.
Tittar vi på grafen ovan(OMXS från Jan 1991 till Nov 2009), där den blå grafen är OMX index och den svarta är Coppock-indikatorn, så ser vi att vi fortfarande (2/11) har en hyfsat stark köpsignal! Dock ej lika stark som sist. [Förstora bilden genom att klicka på den.] Återigen, köpsignalen gäller Stockholmsbörsen (OMXS) och baserar sig helt på Coppock indikatorn. Coppock indikatorn är en klassisk teknisk indikator som baserar sig på att man kan jämföra en börskrasch med en anhörigs död (!) och att det tydligen tar 11-14 månader att sörja en anhörigs död. Genom att titta på 11- och 14-månaders avkastningar och smootha summan av dem med ett MA-filter så får man en köpsignal när indikatorn vänder från en negativ nivå.
Som jag skrev i mitt gamla inlägg så är detta helt och hållet en teknisk indikator och ska behandlas som en sådan och inget annat! Ska bli spännande att se om Coppock får rätt igen! Fast kom ihåg, signalen är inte lika entydig denna gång.
PS. observera att Coppock blogen är den enda jag gjort som rör teknisk analys. Man måste vara försiktig när man använder TA och noggrannt välja de indikatorer som man tror på. Det mesta som skrivs inom detta område är nog tyvärr humbug (om du frågar mig vill säga).
Wednesday, October 28, 2009
Budget 2010: Credit Card
- Banks: CC is a new income source for banks. If we took the interest off the picture, I think it's fair enough that CC makes consumers more convenient, and banks charge merchants for using their credit service. For those banks which are promoting their CC heavily sure would suffer a massive blow. NO new card application + Card cancellation = Problems
- Cardholders: For sure, actions will be taken to cancel as many cards as possible. Unused cards sure not a problem, but how about those with installments? Congrats, you are forced to continue and pay Rm50 extra. How about those who still have CC debts and can't afford to settle it fully? Congrats again, you are forced to have more debts every year.
- CC sales person: For every new cards cancellation within 6 months, commissions will be crawled back by issuing banks. Busy calculating now?
Government said this is a Rakyat-Friendly Budget, and I'm not surprise, since this service tax is successfully link with almost all of the Rakyat (But, it's not Friendly either). The objective given by government is to discourage citizen to ride the CC debts, which can leads to bankruptcy. However, these kind of policy would worsen the situation only by adding Rm50 more debts for each card.
So, should this be implemented? And, how should it be implemented?
YES, to induce a better CC culture, we should implement it. However, we should be fair to those who are using credit cards correctly. Example, Rm50 should only charged on the 3rd cards onwards instead. I think 2 cards per person is reasonable. Or, we can raised the card's application requirements and stringent the approval process. In other words, lending money to affordable cardholders only.
Thursday, October 22, 2009
En ny studieresa till Baltikum! – Del II
OK, i min förra blog lovade jag en reserapport och här kommer den även om jag inte riktigt bestämt mig för vad jag anser om Lituaen ur ett investerarperspektiv. Om jag ska summera det hela så är jag nog kort på kort sikt och lång på lång sikt! Dvs, jag tror återhämtningen blir lång och att det tar tid innan Baltikum ens är i närheten av Skandinavien vad det gäller ekonomisk utvecklingsnivå. Och med den bedömningen och prisbilden i dagens Baltikum i färskt minne anser jag att antingen måste valutorna där försvagas (dvs devalvering) eller tillgångspriserna/lönerna falla.
Hade jag nu varit en journalist hade jag kunnat vinkla denna artikel för att hävda att Lituaen är i värsta depressionen. Som “bevis” skulle jag använda följande foton tagna i fredags/lördags.
För det första verkar konsumenterna svikit detaljhandeln av döma av avsaknaden av folk kl 11.30 en lördagsförmiddag på det mest exklusiva köpcentrumet i Vilnius.
För det andra verkar det som om folk är desperata och t.o.m. dumpat sina raskatter på gatan. Vita perserkatter som den på bilden hör det inte till vanligheten att man ser utomhus! Inte ens i välbärgade villaförorter i världens rikaste länder är det normalt för perserkatter att springa runt i minusgrader!
För det tredje så avslöjar den tredje bilden hur prisnivån på kläder i Lituaen ibland t.o.m. är högre än i Sverige (kvittot är från en någotsånär internationell klädkedja för den västeuropeiska medelklassen). Dvs ett tecken på en nödvändig devalvering för att få pusslet att gå ihop.
För det fjärde verkar det vara tomt på medelklassrestaurangerna i Vilnius. Notera mitt armbågsutrymme kl 19.30 en fredagkväll på en någorlunda stylish Georgisk restaurang nära centrum.
Som den vetenskapsman jag anser mig vara så skulle jag aldrig våga påstå det jag påstått ovan utan att skämmas. Det kan helt enkelt finnas en rad av andra rationella förklaringar än ”depression economics” för bilderna ovan! Having said that however, så tror jag det finns en del sanning i påståendena. Jag är följaktligen benägen att vidhålla min pessimism vad gäller Baltikum ett tag till.
PS. På det privata planet så fick jag tag på Vana Tallinn och såg mkt av Vilnius. Precis som Tallinn är det en riktig pärla! Jag tycker vi ska vara glada för dessa förträffliga grannar i öst. Och de ska likaledes vara glada för sina förträffliga grannar i väst (obs, väst)! Maten var dock oätlig!
Sunday, October 18, 2009
Are there any more Upside?
Will it last? Or, when would it last?
W, V or L shape recovery is a hot topic among investment community. Anyway, all of this is depending on the basic fundamentals of the economies.
- the current bull-run is started just because of the low-base effect in terms of pricing. When stock prices are so low after 2008, many people became Warren Buffet - with no fundamental checks. They bought because of the stock prices only. And, they make some profit though. Not a bad investment, if they are lucky as far as I concerned.
- after the first phase of recovery, the second phase is earning potential. This is the phase where we must go back to the fundamentals of a company. Earnings growth is what will drive the share prices higher after the first phase.
Conclusion: Do not look at the price from now onwards. Instead, look at the earning power of your favourite counters. Yes, there is further upside with earning as its ingredients.
Do share your stock recommendations, which you think have good potential here.
Thursday, October 15, 2009
En ny studieresa till Baltikum!
Jag kommer med en rapport när jag kommer hem!
Det ska förstås också bli intressant att se lite av södra Baltikum. Litauen är mycket av ett svart hål för mig och förutom att Greve Hannibal Lecter kommer därifrån och att en gammal, läs gammal, Litauisk forskarkollega/professor och hans unga, läs unga, och yppiga “doktorand/reseplanerare” alltid tjatat om Lituaens goda mat (fan tro't) vet jag lite förutom BNP-siffror o dyl. Blinier, pelmeni och annan öst-mat måste förstås som alltid ätas. Och jag måste också få tag på mer Vana Tallinn (en god Estnisk örtlikör som borde finnas att köpa också i Lituaen).
Monday, October 12, 2009
Banks Offering Higher FD?
However, let us look at this "exciting" offers first before making any decisions. Normally, banks are offering enhanced returns for those who also buy unit trusts or insurance products. They bundle these products, in order to give consumers special FD rates. But, is that your cup of tea?
- need to buy an insurance and have extra money to put into FD
- need to invest into unit trust and have extra money to put into FD
- want to buy insurance only
- want to invest into unit trust only
- do not want to lock-in your cash in FD
Do take note on the terms set by banks, such as the ratio of FD:UT / FD:Insurance.
For instance, the insurance products bundled are higher in premiums.
For example, RM100k are divided into 4:1 ;
RM80k FD and RM20k UT
If you includes the UT fees and the risks that you are taking, does it worth?
Ska vi tro på fastighetsmäklarna? - Del IV
Denna gång hittade jag ungefär 1000 (1000 även i april) lägenheter till salu i Malmö. Av dessa hade ungefär 150 (200 i april) någon gång under den tid de legat ute fått se sitt pris sänkt och knappt 30 (15 i april) fått se sitt pris höjt (de är alltså fortfarande till salu). Genomsnittsprishöjningen var 12% (7.5% i april) och genomsnittssänkningen var -9% (-9% även i okt).
Summa summarum: min (helt ovetenskapliga) slutsats är därmed att en viss stablisering av lägenhetspriserna kan noteras i Malmö!
Man måste dock notera att antalet lägenheter som fallit i pris fortfarande är många gånger större än de som gått upp. I övrigt tolkar jag det hela som att räntesänkningarna (som väntat) bromsat prisfallen en del. Man kan förstås ta rubriken på bloggen på allvar och anta en skeptiskt position. Dvs: siffrorna är säkert friserade av mäklare och säljare som har mer att vinna på att priserna går upp än att de faller (se t.ex. tidningen Metro-Bostad där deras veckovisa prisindex togs bort lagom till prisfallen förra året!!!). Men man kan också tolka det som att priserna faktiskt är känsliga för ränteförändringar och de som tror på ränteökningar (som jag) menar därmed att priserna måste falla framöver. ==> jag fortsätter att vara skeptisk till bostadspriserna trots mina egna positiva fynd.....
Monday, October 5, 2009
Part_1: Investing with Insurance? Think again...
- there must be insurance charges (many agents always say FREE coverage), that's why the return will be based on % of sum assured.
- there must be years of locking period (many agents say this is for long-term), where you can't get back your "invested amount" if withdrawn prematurely.
- there is NO double-digit annual return ever. If yes, ask whether is it Guarantee? Written? If still yes, let me know and I will sign-up immediately.
*Hint: Insurance is for protection or long-term financial planning only. Not for investment.
Adam Smith as a statue in China!
Most of you know about my love story with Miss Market! Some of you also know of my quite positive feelings about China (and currently less good feelings about the Chinese stock market) and here is another positive and, dare I say, surprising sign of how the market economy (of the west) slowly forces the planned economy (of the east) out of the door! Despite the crisis and all the excitement it has aroused in the Marxist camps (in the west, particularly).....
Allegedly, there is a huge statue of Adam Smith on the Campus of the South Western University of Finance and Economics in Chengdu, China. Imagine that thirty years ago, or twenty years ago, or perhaps ten years ago....
I think it is time for some Swedish business school to copy this move!
Monday, September 28, 2009
The probability of a W-shaped recession is not insignificant!
- government-, household- and company debt levels in many countries seem to continue to rise
- house prices remain stubbornly high due to artificially low interest rates
- there are clear trade-imbalances in the global economy
- bank-bonuses are back (they never actually disappeared)
- the government support world-wide is massive and probably the one very important factor behind the recovery in most markets over the last six months. This is not sustainable.
- many prudent firms actually do save rather than spend ==> less consumption, less investment and less jobs
My worry is simply that the high indebtedness (the debt seems to have been transferred [for free] rather than removed [at a cost]) coupled with an inevitable exit of the government as financier-cum-consumer might lead to a W-shaped recession with falling stock prices ahead. The only other options I can see is inflation followed by a postponed W- or L-recession. Increased government interference in the markets and raised taxes cannot be seen as a positive either and the only positive I can see at the moment is the optimism seen far and wide (by households, politicians, bankers, short-term investors....)!
To conclude, even if it is not the most probable scenario I think a W-scenario is more probable than what our old enemy consensus says.
Saturday, September 26, 2009
Why is so important to be financially literate?
Financial products (insurance, investment, loans, credit cards) are becoming more complicated nowadays, if we are not well-verse with it, how?
A very good example have been shown by the toxic-bonds thrown by Lehman Brothers.
If we are financially literate, we will be able to:
- make effective personal decision
- avoid financial breakups because of money
- improve our mental and emotional well-being
- know our own financial status, and not blaming others
- asking the right questions and getting accurate answers
- increase our ability to understand sophisticated products
- mitigate the investment market risks
- avoiding scams and toxic investment products
- differentiate between network marketing and pyramid schemes
Sometimes, it's not necessary to fall into a hole, for the sake of knowing how deep the hole was.
If the hole is shallow, congratulation for having a 2nd chance with lesson learned.
If the hole is deep, you may not back to your feet anymore. Good Luck !!!
Monday, September 21, 2009
Finans-forskare eller finans-journalister: vem ska man lyssna på?
Förutom allmänhetens ökade aptit för blogg-mediat tycks många journalister dessutom använda just bloggar för att samla information. Den ansedda tidsskriften Nature gjorde nyligen en survey av 500 vetenskapsjournalister som visade att nästan samtliga hade använt en forskar-blog när de utvecklade sina egna artiklar. Intressant!
Med andra ord, bloggarens makt verkar på sista tiden ha ökat inom vetenskapsjournalistiken. Frågan är nu förstås om detta är början på en trend eller helt enkelt en tillfällig ”hype”? Och ännu viktigare för oss som läser/skriver denna blog: är det en tendens som smittat (eller kommer att smitta) av sig också på andra ämnesområden, som t.ex. finans?
Jag har åtminstone ett skäl till att tro att så kan vara/bli fallet, och det är att min egen efarenhet av att publicera finansrelaterat material i vardagspressen är så dålig. Antingen förvrider pressen dina ord till oigenkännlighet eller också vill de bara ha konsensus/mainstream-uttalanden. Meningslöst är bara förnamnet, och jag tror fler insett detta! Därför tror jag att finansbloggaren tid är nu och i framtiden och att finansjournalistens tid är förbi. Jag säger bara:
--Ursprungskällan slår referatet!
--Gratis slår coins!
Thursday, September 17, 2009
2010 catalyst - Inflation?
Missed the V-shaped rebound?
Or, W-shaped recovery coming?
None of us know the exact answer of it. But, one thing is for sure -- market is recovering slowly.
As an investor, leaving the market is a sure WRONG strategy. Now is the consequences of it. Even Warren Buffet didn't exit his investment totally, instead, slowly increasing his equity exposure to those "jewels" he selected carefully.
Anyway, Inflation most probably will rose next year due to:
1. Weakening USD
US undeniably was recovering from "Illness" now, however, the treatment bills (budget deficit) can't settle overnight. This have been putting pressure on USD. And, bear in mind many commodities are trade in USD too.
2. Sudden surge of demand for commodities
Yes, demand is weak now. But, it doesn't mean that it will be the same when all the governments' projects started to take effect. This sudden demand may last for few months only, but, it could spike up the prices and have a say on inflation rate.
3. Speculation
Whenever we talk about resources, speculators would come into picture to take advantage of it. That's why it was so volatile each time. And, I believe this time will be the same too. Maybe the speculators is OURs this time. We can't change the herd-mentality all this while, right?
Monday, September 14, 2009
Té och kaffe är som natt och dag, åtminstone för investeraren!
Dagligdags jämför vi ofta té och kaffe med varann. Två varma, trevliga, lagom (o)nyttiga drycker som dricks runtomkring i världen. Valet av dryck verkar något slumpartat (medan man dricker té i england dricker man kaffe i USA o.s.v.).
För commodity investeraren, däremot, är skillnaderna enorma. Medan kaffe handlas på futuresbörser i London och liknande ställen handlas té på forwardbörser på ställen som Chittagong i Bangladesh och Mombasa i Kenya (runt omkring Indiska Oceanen alltså)! Skälet är samma som skälet till varför tébladet är för kaffebönan vad Whiskeyn är för Vodkan: det är en riktig konst att odla té och tusen saker påverkar dess kvalité!
Medan kaffe enkelt kan delas in/standardiseras i ett antal kvalitéer som sedan kan handlas på futuresbörser var som helst i världen måste varje påse med té undersökas av köparen (som för sin egen skull utvecklat en näsa/gom för té) innan den säljs på en auktion. Med nödvändighet måste detta göras på plats, d.v.s. på plats i Indien, Kina, Kenya etc. där téet odlas, och inte på 20:e våningen i en skyskrapa i downtown Chicago! I like!
PS. Vet ni förresten att té dricks av fler människor än kaffe, vin, Cola o.s.v. tillsammans!
PS2. Jag tror bara det är en fråga om tid innan té kommer att börja säljas av konnässörer för konnässörer: d.v.s té kommer att gå samma väg som vin, whisky och choklad. OK, det är lite av önsketänkande (jag älskar té) men jag tror verkligen på det.
Wednesday, September 9, 2009
Monday, September 7, 2009
Zombieföretag
Ett problem med den låga räntan som inte så ofta nämns är dess zombieföretags-skapande roll! Många företag som i andra tider hade tvingats i konkurs, eller kanske tagits över av långivarna, kan nu hållas flytande [enligt olika mediarapporteringar under sommaren] genom att räntorna är så låga att även företag med minimala vinster kan betala dem (men inte betala tillbaks själva lånet). Dvs företagen skulle kunna kallas levande döda, a.k.a. zombies.
Jag misstänker att många banker medvetet följer denna strategi av det enkla skälet att de inte vill realisera de förluster (och medföljande bonussänkningar) som skulle uppstå om lånen skulle skrivas ner till dagens värde.
Ett problem med ett alltför utbrett användande av denna (för den individuella bankiren rationella) strategi är dock att stora problem kan uppstå om ett par år, när lånen löper ut. [Många av zombieföretagen är LBOs från bubbelåren och deras lån löper typiskt ut om sådär fem år (2013-2015).] Då är räntorna dessutom troligen mkt högre än idag. Stora finansieringsproblem kan komma att uppstå för zombieföretagen och de konkurser/omstruktureringar/omgrupperingar (dvs effektiviseringar) vi borde sett nu när de är färska kommer då som ketchupen i flaskan (allt på en gång = störigt). Och med tanke på hur jobbiga zombies är att bli av med – ja ni vet, krossa skallen :) - så känns det bättre att handskas med dem en och en på ett systematiskt vis än alla i klump! (Tyvärr trivs dock zombies i grupp.....)
Huruvida detta scenario blir verklighet vet vi inte förrän om ett par år men jag tror i vilket fall det kan vara värt att titta lite närmare på skuldsituationen hos LBO-företag och (private equity liknande) företag som äger dessa företag innan man injicerar mer kapital (dvs köper aktier). Detta gäller också för er (oss) småsparare!
Wednesday, September 2, 2009
High frequency trading: bra eller dåligt? - Del II
”Om bara alla aktörer får vetskap om att t.ex. flash orders erbjuds andra men inte dig borde det skapa ett tryck på börsen att avskaffa fenomenet. Det är förresten denna process jag och alla andra bloggare vill snabba på genom att belysa det hela (som vanligt långt innan gamla vanliga S-affärspressen gör det.....). D.v.s. helt utan förbud så skulle fri konkurrens undanröja en hel del orättvisor/avarter.”
Det verkar som om marknaden och den fria konkurrensen kanske trots allt löser ett problem som egentligen inte var ett systemproblem utan ett informationsproblem! Vi får se hur sagan fortsätter.
Monday, August 31, 2009
Fem anledningar till varför jag har undvikit, och fortsätter att undvika, kinesiska aktier – Del II
OK, till mitt försvar vill jag säga att jag är en långsiktig investerare och att alla mina investeringsbeslut tas med en lång horisont i minnet. Dessutom har vi inte sett slutet än, ”it ain’t over ’til the fat lady sings”. Jag vidhåller dessutom att den kinesiska aktiemarknaden fortfarande beter sig som ett enda stort casino, åtminstone ser det ut så från den vinkel jag ser marknaden (från nordväst).
För att ta ett exempel från min lista av skäl till att vara fortsatt skeptisk till värderingen på Kina-marknaden så kan vi ta ”känslan av att man för tillfället inte kan lita på någonting i själva landet Kina!” Jag vidhåller att detta är min erfarenhet och lite medhåll fick jag härom veckan från en förstasidesartikel i FT med titeln ”China’s growth figures don’t add upp”. Artikeln belyser på ett intressant sätt hur Kinas officiella tillväxtsiffror överstiger genomsnittet av alla lokala tillväxtsiffror i landet! D.v.s. en aritmetisk omöjlighet. Ett möjligt skäl kan vara lokala partipampars incitament att töja lite på sanningen för att premieras med befordran.
Nåja, som ni alla vet så är det inte varför aktier går som de gör som är intressant men hur de går. Jag menar, man kan diskutera och diskutera hur mycket man vill men i slutändan gäller det att inte missa 50%-uppgång på 50%-uppgång med hjälp av en massa snygga argument……. M.a.o., tillbaks till handlarbordet grabbar (och tjejer) för vem vet, kanske levererar Brünhilde en ny 50% uppgång i Kina i höst (eller kanske inte, vem vet)……….
Monday, August 24, 2009
Är ni trötta på låga bankräntor? – Del V
En annan som är av en liknande åsikt är Luke Johnson, välkänd entreprenör, miljardär och ordförande för brittiska Channel 4. I onsdags, den 19 augusti, skrev han en artikel New ways to match lenders and borrowers om just det problem jag belyst i mer än ett halvår nu. Luke anser precis som jag att det finns ett tydligt allokeringsproblem i ekonomin: “....there are solvent businesses DESPERATE to secure funding and willing to provide decent security – and savers with surplus cash achieving LAUGHABLE rates from deposit takers....”. Medan jag promotar mina tiger-lån så promotar Luke sina minibonds: helt enkelt företagsobligationer ämnade för småsparare (se artikeln).
Det är kul att ens åsikter delas av inte bara ekonomer utan av välkända entreprenörer! Det talar ju för att bollen kanske kan sättas i rullning. Tyvärr tror jag ekonomin kommer att vända både en och två gånger innan Luke Johnsons minibonds, eller mina tiger-lån för den delen, förverkligas…..
PS. Det kan också nämnas att svårigheten som företag har att få banklån lett till att den globala utgivningen av företagsobligationer för första gången i historien nått upp till $1000 miljarder i totalt nominellt belopp under ett enda år (och 2009 är inte slut än på ett tag).
Monday, August 17, 2009
High frequency trading: bra eller dåligt?
High-frequency trading är snabb, mycket snabb, finansiell handel med hjälp av datorer. Flera tusen transaktioner per sekund är inte ovanligt! När du blinkat har datorn redan köpt och sålt 200 gånger! Det har t.o.m. gått så långt så att aktörerna placerar sina datorer i börsens lokaler (eller i grannhuset) för att tiden det tar för signalen att med ljusets hastighet färdas längs den optiska fibern tvärs över Manhattan är för lång! Vi snackar alltså mikrosekunder, inte bara millisekunder, och frågan är bland annat hur den handel som pågår mellan våra ögonblinkningar möjligen kan ha en negativ effekt på oss, de dödligas, handel. Både börser och stora traditionella aktörer som de stora investment bankerna i USA är inblandade i businessen och mycket kohandlande kan observeras. Detta skulle också kunna ha en negativ effekt på oss andra som får stå för notan när börserna ger rabatt till stora aktörer.
Som jag ser det finns det både för- och nackdelar med denna typ av handel. En fördel är nog att denna stadiga ström av mikrohandel hela tiden ser till att det finns köpare och säljare för oss andra makrohandlare. En nackdel skulle å andra sidan kunna vara det ovan nämnda arrangemang där vissa aktörer premieras framför andra (dig och mig) och att du och jag i slutändan får sämre villkor än utan mikrohandeln.
OK, vad är det då jag vill jag ha sagt? Jo först vill jag betona att det finns en risk att man häller ut babyn med badvattnet om man inte lugnar sig lite i kritikerbåset. Det är skillnad på olika sorters högfrekvenshandel. Ta s.k. flash trading, t.ex. Denna aktivitet tror jag är ett av skälet till att så mycket negativt skrivits om högfrekvenstarding på sistone. Flash orders är ordrar som några millisekunder innan du och jag får se dem visas upp för en liten utvald skara medlemmar av börsen för att de ska kunna använda informationsövertaget på något klurigt sätt som deras nyanställda Ph.D.s räknat ut! Anledningen till att börsen skapar dessa möjligheter för vissa viktiga aktörer är förstås för att ta marknadsandelar.
För det andra så tycker jag man ska fokusera mer på information. Jag tror det är bättre i det långa loppet att sprida information snarare än att helt enkelt förbjuda innovation efter innovation för att det missbrukas av en minoritet (det brukliga sättet för stater att kontinuerligt och systematiskt göra våra liv tråkigare för vart decennium som går…..). Om bara alla aktörer får vetskap om att t.ex. flash orders erbjuds andra men inte dig borde det skapa ett tryck på börsen att avskaffa fenomenet. Det är förresten denna process jag och alla andra bloggare vill snabba på genom att belysa det hela (som vanligt långt innan gamla vanliga S-affärspressen gör det.....). D.v.s. helt utan förbud så skulle fri konkurrens undanröja en hel del orättvisor/avarter. Vill du ha en djup likvid marknad på bekostnad av existensen av flash orders eller vill du hellre ha en lite mindre likvid handelsplats där alla erbjuds samma information vid samma tidpunkt? Valet är ditt!
Monday, August 10, 2009
Hedge funds, hedge funds: now cheaper AND better!
Hopefully this is a sustainable trend, and not just a blip, caused by investors getting more say in the discussion between the principal and the agent. I have discussed this problematic relationship in many previous blogs and I still think that’s where the effort has to be put in. Of course there are funds out there that by hard work and clever management manage to beat the market (create genuine alpha) and of course they should charge through the nose. I wouldn’t mind fees as large as 2%—50% if I only had to pay when such a fund produced a return on my money above let’s say 10%. What I don’t like is paying 2%—20% to a mediocre manager flipping a coin. Let’s take two (flipping) examples from the world of bubble-economics to make my point even clearer:
- The stock market period from 2002 up to the crisis was a bubble! In such periods anyone can make money, even the children of the rich and famous. Look at a certain Mr Noel, the feeder fund manager of Mr Madoff! He f**g hired all his childrens’ spouses to manage his funds. What a wonderful coincidence that his daughters happened to marry investment geniuses! I don’t want this people to manage my money, that’s it! And it is (were?) more common than you think to find guys like these in leading hedge fund positions. I am sure this crowd will swiftly return to the interior design schools, (luxury) shop managing and import-export business where they belong now when basic economics/investment skills matter more than who you know......
- The real estate market period from 2002 up to the crisis was a bubble! In such periods anyone can make tons of money, even a simple real estate developer. Look at a certain (charming and hilarious, I admit) Mr Lewis from Flipping Out, the TV series. With the recent turn of the LA real estate market the fortunes of this guy turned negative as well. His ever bigger bets on million dollar houses in the LA area that previously landed him many nice dollars in the bank suddenly disappeared (at best). Obviously, in times such as these, only the best developers will survive. Whether Mr Lewis is one of them I cannot tell.......
In the next couple of years I suspect the “market” will allow less “bubbles” to form. That’s when running a hedge fund will be difficult and at the same time that’s when the investor really needs a hedge fund to smoothen his/her returns. Therefore, in the future a properly run hedge fund will definitely manage some of my money. I can promise you that I will look carefully at who manages this fund though! There will be no rich kids and there will be no former real estate flippers managing them, that’s for sure!
Monday, August 3, 2009
Är ni trötta på låga bankräntor? – Del IV
Artikeln i Sydsvenskan handlade framförallt om mikrolån (så gjorde även intervjun med en dansk mikrolånsförmedlare) och det är ju något jag brinner särskilt för. Jag vill i samband med det förstås passa på att marknadsföra min egen artikel om nya metoder inom mikrolångivning The microfinance collateralized debt obligation: a modern Robin Hood? Dock, för att återknyta till mina tidigare bloggar i ämnet "låga bankräntor" så vill jag betona att P2P inte är begränsat till mikrolån och fattiga i utvecklingsländer. 0% ränta på bankkontot tillsammans med ett stort lånebehov är en explosiv kombination som torde tala för en ökad andel P2P-lending framöver även i den s.k. rika världen.
Wednesday, July 29, 2009
Industrialisering – igen!
Jag tror faktiskt en stor del av dagens problem är kopplade till denna, enligt min åsikt naiva, tro att service är den nya industrin i Sverige och västvärlden (det kallas ju t.o.m. serviceindustrin). Denna nästan religiösa tro på att just service kan få oss att fortsätta vara ett av världens rikaste länder i åtminstone 100 år till är jag tveksam till (notera ordvalet här, tveksam är inte samma sak som allergisk…). Jag undrar om inte denna tro också gjort att alltför lite arbete lagts ner på att effektivisera och förbättra den verkliga industrin (där man skapar saker man kan ta på och sälja (utan risk för piratkopiering) till högstbjudande var som helst i världen). I stället för att fundera över hur man tillverkar så bra svarvstål eller borrkronor som möjligt har man lagt ner oproportionerlig mycket tid och resurser på att bygga lägenheter av balsaträ och frigolit och lurat i en hel generation att mäkla fastigheter är lika värdeskapande som att mäkla skeppslaster! Och för att inte tala om allt fokus som läggs på konsumtion av service av allehanda slag. Konsumtion har helt enkelt prioriterats framför produktion och det ser jag som farligt. Nu tror jag lyckligtvis att Sverige, tillsammans med länder som Tyskland, Kina, Japan, Tjeckien etc., har framtiden för sig, sett ur ett relativt perspektiv. Relativt länder som Spanien, USA, England och Grekland etc. tror jag Sverige står sig ganska bra i en framtid där industrin återigen hamnar i fokus.
Naturligtvis kan man inte dra all service över samma kam. Jag hävdar inte att t.ex. hög-kvalitativ mediarapportering och bra musik inte kommer att kunna fortsätta skapa exportintäkter till ett land. Och jag tror t.o.m. mitt eget område, finans, kan komma starkt och hälsosamt ur denna möjliga scenförändring. Finans (företagsfinansiering såväl som finansmarknader) kommer att behövas vare sig ekonomin är service- eller industri-betonad!
Friday, July 17, 2009
En av de dummaste sakerna jag hört på länge! – Del III
”Huvudidén är att bankerna får använda mark-to-market bokföring på sina egna skulder! Dvs, om bankens kreditvärdighet försämras stiger räntan som den får betala om den skulle vilja låna pengar igen samtidigt som värdet på tidigare utgivna obligationer förstås faller. Detta är ju trist för investerarna (långivarna) men det sensationella är att banken själv tillåts bokföra detta som en vinst för banken! Dessa ”vinster” kan sedan kvittas mot ”riktiga” förluster gjorda i balansräkningen.”
Vad är det man säger, ”Det som göms i snö kommer fram i tö!”. Det gäller troligen även fiktiva bokföringvinster och det är intressant eftersom bankernas credit default swap spreads minskat signifikant den senaste tiden. Räkna med lite extra krydda, i form av bokföringsförluster, på bankernas förlustsiffror vid kvartalsrapporterna som kommer.
Monday, July 13, 2009
Koppar, den enda metallen med en doktorsexamen i nationalekonomi!
Det ska dock tilläggas att jag trots detta fortfarande sällar mig till dem som är skeptiska vad gäller att vi är ute ur krisen/recessionen. Jag tror det är mycket naivt att tro att alla problemen är lösta nu. Kopparpriser och andra priser som återhämtat sig den senaste tiden kan mycket väl vara drivna av samma puckon som drev oss in i krisen. Dessutom har kopparpriset dalat något den senaste tiden, sedan toppen för några veckor sedan har priset fallit runt 10%. Man kanske inte behöver trepunktsbälte framöver, men ett vanligt hederligt rullbälte kommer i alla fall jag ta på mig var gång jag rullar ut marknaden ur garaget!
Wednesday, July 8, 2009
Spanska bostäder – Del II
Runt 4.5% av lånen bedöms nu vara "dåliga lån", vilket kan jämföras med runt 2.5% i november när jag skrev min blogg Spanska bostäder. För mer detaljer hänvisar jag er till The Economist på nätet: The mess in La Mancha
Jag är förstås inte förvånad över detta, det ligger ju i linje med mina prediktioner om stora problem i Spanien, men det intressanta är att problem skapade av ompacketerade sub-prime lån i USA sålda genom komplexa strukturer likt CLOs nu ersatts av problem skapade av gamla traditionella inhemska bostadslån. Det är dock egentligen inte detta jag är förvånad över, utan jag är mer förvånad över att spanska centralbanken kunna slå sig för bröstet i snart 2 år nu utan att skeptiker uppmärksammat de problem som jag tjatat om här på bloggen. Det är sannerligen inte konstigt att framtiden ser mörk ut! Inte minst för fastighetsägare i Spanien.
Monday, July 6, 2009
Råvarumyntfoten - en intressant idé!
Låt oss först återvända till några av mina tidigare bloggar för att se varför jag tycker detta låter intressant: jag har ju en längre tid varnat för stagflation, dvs inflation och recession på samma gång. Officiellt har vi nu recession, men enligt officiella källor råder snarare deflation än inflation. Det måste dock nämnas att det finns en hel del som hävdar att den officiella statistiken ej stämmer. Definitionen för vad som ska ingå i en korg för att räkna ut KPI anses av dem ändras (manipuleras med) systematiskt osv. Jag vet ej hur mkt sanning som ligger i detta men jag vet att mycket av det jag personligen konsumerar har stigit i pris på sistone. Jag har också noterat att kronan försvagats sådär 15% sedan krisen. Dvs, jag är inte säker på att man ska avpolettera skeptikerna hur lätt som helst ==> jag är fortfarande rädd för att köpkraften hos mina pengar ska urholkas ==> därav mitt intresse för Grahams idé.
Jag tycker alltså att det låter som en intressant idé att backa upp valutor med något som verkligen ”anger rikedom i meningen likviditet och köpkraft”. Ben Graham var inte heller först med dessa idéer, i boken Storage och Stability (1937), utan Edison (uppfinnaren!) och Ford (bilbyggaren!) föreslog något liknande redan 1920. Tyvärr antog inte kongressen förslaget och idén glömdes bort tills Graham tog upp tråden tio år senare. Denna gång var det två auktoriteter vid namn Keynes och Friedman som kvävde idén i sin linda.
Jag har ej hunnit sätta mig in i idén men har en längre tid funderat över vad som skulle hända om tillräckligt många tappade förtroendet för det monetära systemet. Vem skulle vinnaren vara då? Jag tycker följande citat (ej exakt) från Graham summerar det hela ganska bra:
”...put farmers and other raw materials producers in the same category as the owners of gold miners....”
Dvs, mina funderingar är om inte en valuta skulle kunna skapas där en massa råvaror (samt utilities som vatten, solkraft, vindkraft, osv) skulle backa upp det hela. Jag tycker också det är intressant att dra paralleller med hur Kina idag köper upp råvaror över hela världen samtidigt som deras centralbankschef just kommit med upprepade uttalanden om en ny världsvaluta (uppbackad av andra valutor, men ändå). Jag återkommer med mer om detta och om en ev framtida råvarumyntfot!
Sunday, July 5, 2009
The Magpies of Ananda
Introduction of Newcastle United F.C:
- No. 1 fan based club (north-east england)
- Most popular football club in 90's (not anymore in 21st century)
- One of the most wealthy club (50million pounds world's record for Shearer)
- Relegated last season
Just when everyone starting to forget Newcastle United, someone, somewhere shown his interest to be the next successor of the club - hopefully. South-east Asia's 3rd richest man worth 4.5billion pounds - Ananda Krishnan - has jumped to head the queue to buy Newcastle.
To add-on, the owner of Tanjong, Astro, Maxis, TGV cinemas... see this as an golden opportunity to expand his empire into Euro land. Is this really a business, or merely of football fan ?
As I know, A.K was not a die hard football fan, who are willing to fork out millions of pounds. I would believe if it was Tony Fernandes (AirAsia boss). Something must be in A.K's mind instead, and it maybe:
- Huge betting businesses in England?
This is the only reason gone through my head.
Friday, June 26, 2009
Konferens på Kreta!
Konferensen är ganska stor och varar flera dagar. Den är extra kul för mig eftersom det är samma konferens (Annual Multinational Finance Society Meeting) som första konferensen jag presenterade ett papper på (1999 tror jag det var, i Helsingfors)!
Jag brukar kombinera konferensresor med sightseeing i arkitekturens tecken och denna gång antar jag att det mest är Knossos som bör besökas. Om det nu ska räknas till arkitektur, vill säga. Palats-arkitektur får det väl kategoriseras som. Vi får se om tid ges.
Thursday, June 25, 2009
Reason of Correction
Many of my friends make a lot of "horizontal-wealth" through investment during 1st half of 2009. However, starting middle of June 09, share market around the world turns ugly.
Why?
Profit taking?
Corrections?
Or, continuing of bear market?
Let's do some analysis over here:
- Like I said before, US funds accounted more than 50% of global market investment.
- Economists foreseen that USD will weaken in the immediate future.
- And, June is window-dressing month for fund managers.
Explanations:
- From March 09 onwards, US funds have been flowing out of US to other countries. Emerging Markets rally. USD weaken.
- When mid-year reporting seasons approaching, fund managers lock-in their profit, pull their funds back to US. Emerging Market correct. USD strengthen.
Tuesday, June 23, 2009
Är ni trötta på låga bankräntor? – Del III
I en tidigare blog Är ni trötta på låga bankräntor? presenterade jag ett förslag för hur kapitaltörstande företag i Sverige skulle kunna få finansiering genom att låna av småspararna runt omkring i landet som säkert är trötta på bankernas dåliga räntevillkor. Jag kallade lånen för Svenska Tiger-lån och en del av idén var att staten skulle garantera lånen (genom en viss sorts värdepappersiering, se den första bloggen). Ingen inblandning av bankerna skulle dock behövas.
Nu finns det tecken som tyder på att en annan form av finansiering involverande småsparare är på framväxt i Europa. Det gäller inte värdepapperisering av den Svenska Tiger-lån typ jag beskrev i tidigare bloggar men väl en marknad där småsparare och företag möts direkt, utan banker som mellanhänder. I den meningen är det likt den diskussion jag tidigare fört här på bloggen.
Tydligen är aptiten för företagsobligationer större än nånsin bland europeiska småsparare och flera företag (t.ex. Eni i Italien och EDF i Frankrike) har därför svarat med att erbjuda obligationer med så små nominella belopp som 10000kr! Detta är något nytt! Och spännande.
Företagsobligationer har kanske äntligen etablerat sig som en tillgångsklass även bland småsparare och själv är jag glad eftersom mitt specialområde är just kreditrisk (vilket är det centrala begreppet för den som investerar i företagsobligationer). Kanske jag äntligen kan börja använda mina kreditriskkunskaper i min privata förvaltning?
Monday, June 15, 2009
Coppock säger – köp aktier!
Om du råkar vara en av mina gamla studenter så sluta läsa efter första stycket! Denna blogg handlar om teknisk analys och i mina kurser försöker jag intala studenter att inte fästa alltför stor vikt vid denna analysmetod. Anledningen till detta är inte att jag är mer skeptisk till denna analysmetod än andra traditionella analysmetoder utan anledningen är i stället att jag tror teknisk analys i sin enkelhet och elegans lätt kan dupera den mindre erfarna investeraren.
OK, ni som inte läst mina kurser kan ju notera att figuren här bredvid visar en ganska tydlig köpsignal! [Förstora bilden genom att klicka på den.]Köpsignalen gäller Stockholmsbörsen (OMXS) och baserar sig helt på Coppock indikatorn. Coppock indikatorn är en klassisk teknisk indikator som baserar sig på att man kan jämföra en börskrasch med en anhörigs död (!) och att det tydligen tar 11-14 månader att sörja en anhörigs död. Genom att titta på 11- och 14-månaders avkastningar och smootha summan av dem med ett MA-filter så får man en köpsignal när indikatorn vänder från en negativ nivå. D.v.s. precis vad vi kan se just nu!!!
Jag ska kanske tillägga att det INTE är JAG som tror på köp! Det är prishistoriken tolkad genom Coppocks prisma, inget annat. Jag tänkte bara att det kunde vara kul att se vad indikatorn duger till, tydligen är det ganska vanligt med falska köpsignaler. Jag tror det kan vara upplagt för en sådan även denna gång eftersom datan för det senaste året varit så apart. (Jag har dessutom applicerat den på dagsdata trots att den är framtagen för månadsdata.) Slutligen så förstår jag inte riktigt vad den ska kunna tillföra den investerare som följer börskurserna någotsånär slaviskt: jag menar, indikatorn visar väl bara att ett rally startat och det kan väl vem som helst se.
Dock, det ska aldrig glömmas att marknaden bestämmer och om marknaden tror att marknaden tror att marknaden tror att........marknaden tror på uppgång så kanske marknadspriserna går upp, ........
Wednesday, June 10, 2009
Back to 90's Asia Bull Rally?
Main factor: Weakening USD
During that time, because of weakening USD, funds being flowing to other market instead of US. And, Emerging Market - especially Asia - being the top spot for foreign funds to invest in. Malaysia, by that time didn't left out from the opportunity, and changing the lifestyle of many Malaysians (from ordinary person to Stock Traders).
This time around, many economists predict that USD will weaken because of the massive budget deficit recorded, high unemployment rate and weak economy's figures. What's the big deal?
Do remember that US funds reaches as high as 50% of world's share market. See it now?
For sure, US funds will flow from US to Emerging Markets (to get out from holding US currency).
Then, which asset classes they may went in? Fixed Income or Equity? It is very much depends on the risk appetite of investors. But, from the current scenario (June09), investors are most likely to move out from being conservative to aggressive mode. For that reason, Emerging Asia is the region where investors could not afford to miss out. More capitalised market like China, Hong Kong, and Singapore will most likely to benefit from these in-flow of funds.
Which sector/type of companies being recommended by you???
Is the current turmoil a boon for exchange traded credit derivatives? - Part VII
Furthermore, back in March this year I put forward my personal view that the proposed plan to set up an EU-based clearing house for credit default swaps was further good news for derivatives exchanges.
I discussed three exchanges’ role in this clearing, Eurex, NYSE Liffe and IntercontinetalExchange, and it is interesting to see how these firms’ stocks have outperformed S&P500 since my bullish call (on March, 11 - 2009):
Three months’ return, since March, 11
Deutsche Börse (Eurex) +71%
NYSE Euronext (NYSE Liffe) +82%
IntercontinetalExchange +93%
S&P500 +31%
I predict this pattern to continue!
Wednesday, June 3, 2009
Några lärdomar frå Warren Buffetts årliga aktieägar-brev!
Dessa brev brukar alltid innehålla lärdomar även för oss som inte äger några aktier i Berkshire Hathaway (en aktie kostar i dagsläget sådär 750000kr!!). Och kom ihåg, även om Buffett gjort en del dåliga placeringar under 2008 så har han ett track record “to die for”; i genomsnitt +20% per år sedan långt innan de flesta av oss var födda (och ett b-index på 20, sett på årsavkastningar från 1965)! Och lika viktigt, till skillnad från så många andra framgångsriska finansmän, så tror jag att Buffett investerar för att han älskar det, inte för att han älskar att vara rik.
Några småroliga (åtminstone för oss finans-nördar) och samtidigt minnesvärda exempel från årets brev:
1. Sid 5. Long ago, Benjamin Graham tought me that ”Price is what you pay; value is what you get.” Whether we talk about socks or stocks, I like buying quality merchandise when it is marked down. I LIKE!
2. Sid 7. Buffett kritiserar investerare som tynger sina företag med lån samt inte stöttar dem I vått och torrt. Han nämner hur de bytt namn under åren från LBOs till private equity. Buffett nämner ”A number of these acquirees, purchased only two to three years ago, are now in mortal danger because of the debt piled on them by their private equity buyers. Han fortsätter med ”The private equity firms, it should be noted, are not rushing in to inject the equity their wards now desperately need. Instead they’re keeping their remaining funds very private.” I LIKE!
3. Sid 11. Här kritiserar han husköpares belåning. Han beskriver också varför hans utlåning till fastighetsköp ej lett till förlutser I skalan sedd överlag. ”Why are our borrowers …. Performing so well? The answer is elementary,…….. Our borrowers simply looked at how full-bore mortgage payments would compare with their actual – not hoped for – income and then decided whether they could live with that commitment. Simply put, they took out a mortgage with the intention of paying it off, whatever the course of home prices.” I LIKE!
4. Sid 12. Här pratar han om poängen med hus. Något jag också tjatat om här på bloggen, se t.ex. Byggnader är till för att titta på och bo i. ”Home ownership is a wonderful thing. My family and I have enjoyed my present home for 50 years, with more to come. But enjoyment and utility should be the primary motive for purchase, not profit or refi possibilities.” I LIKE!
5. Sid 14. Här kritiserar han finansiella modeller baserade på historisk data, och en övertro på sådana modeller så snart de back-testats. ”If merely looking up past financiela data would tell you what the future holds, the Forbes 400 would consist of librarians.” I LIKE!
6. Sid 16. Här gäller det Buffetts medvetna val att alltid driva Berkshire med tillräcklig likviditet för att aldrig behöva lita på andra finansiärer. ”When forced to choose, I will not trade even a night’s sleep for the chance of extra profits”. I LIKE!
7. Sid 17. Här touchar han vid ngt jag tjatat om en hel del på denna blog, motpartsrisk. ”The Bear Stearns collapse highlight the counterparty problem…… It is not just whom you sleep with, but also whom they are sleeping with. I LIKE!
Tuesday, June 2, 2009
Battle of Bankruptcies???
- Expectation. LB caught everyone surprise when U.S government didn't lend a hand to rescue it, although LB is much more popular than Fannie & Freddie. In contrast, GM should have closed down long time ago, if not because of U.S government stubbornness to revive the company. Finally, "Paper cannot used to cover Fire". GM's case is expected.
- Factor. Before GM announcing the final decision on whether it will survive or demise, market had actually factoring the possible worst outcome ways before GM's due date.
- Relief. Market's arrow points to the sky instead of ground, because of the credibility of U.S government measures to revive the economy. Sometimes, facing the truth is the best solution for moving ahead. Peoples are relief that, after so many months of speculating, GM finally closed down.
What should I said further?
Good Luck...
Sunday, May 31, 2009
Choosing the Right Investment Tactic
First of all, investors must know the first-mover in-case market rebound. First-mover here refer to those companies which benefit when economy recovered. Blue-chips stocks are what you should focusing on because of the following reasons:
- High Liquidity, where foreign or institutional investors can buy or sell their shares easily, without controlling too much of the share price.
- Good Reputation, like Genting and IOI, are well-known in the market, which always fall into the radar of investors globally.
- Industry's Icon, like Sime Darby which is an iconic company of Plantation sector. Should plantation sector revive, you can't deny it.
Hints: Which sector will benefit most from a series of measures taken by Central Banks and Government?
Thursday, May 28, 2009
The b-index!
Now, in this entry I would like to do two things: (i) briefly explain my idea in English (the old entry was in Swedish), and (ii) explain the whole idea again (I have got several questions and since the idea is dead simple I must have done a bad job explaining it).
Anyway, my idea is thoroughly described in my article An Index to Evaluate Fund- and Fund Manager Performance (scroll down to the section called Working Papers where you can find the paper) and the whole point is that the b-index summarizes the performance of a fund or fund manager in a simple and, dare I say, quite elegant way. I do not claim that it is the best measure ever conceived but I do claim that it is OK (and simple/elegant). The main idea is that the b-index summarizes the performance in one single number, that is the value b. And this value, called the b-index, is defined as follows:
A fund or fund manager has a b-index equal to b if b is the highest number for which it holds that the fund/fund manager has returned more than b% at least b years throughout the history of the fund/fund manager.
OK, perhaps it is a stupid idea, but I do not understand why (this possibly stupid idea) is so difficult to understand! If necessary, the b-index, as defined above, can be complemented with an identical index for negative investment returns (losses). A combination of the two indexes (b+ and b-) would then add a risk-dimension to the performance evaluation. Moreover, the b- -index can of course be interpreted as an alternative risk measure if used on its own.
I find the b-index to be a viable alternative to a range of other natural, simple and widely used performance measure such as the average annual historical return or the historical cumulative return. In the paper I present some actual b-indexes (b+ as well as b-) for a range of well-known funds and fund managers, for instance my old hero Warren Buffett! He has a very respectable b-index equal to 16: over the last 33 years he has produced 16 years with an annual return above 16% (and one single year with more than 1% loss, i.e. a negative b- -index = 1)! Try to beat that!!!!