Monday, February 13, 2012

Minjian jiedai på webben!

För något knappt år sedan skrev jag ett inlägg om ett kinesiskt fenomen som kallas Minjian jiedai. Detta fenomen är tydligen någon sorts förbjuden ”under-bordet” långivning från förmögna kineser till små och medelstora kinesiska företag. Mestadels är det tydligen kortfristiga lån. Anledningen till att denna typ av utlåning florerar i Kina, är de välkända problemen för kinesiska företag att få tag på kapital.

Jag har också skrivit om mikrofinans i Kina tidigare. För den som är intresserad finns min artikel Structured Microfinance in China på webben..

Med denna blog vill jag bara uppmärksamma den intresserade läsaren om att det finns fler relaterade och lika intressanta kinesiska innovationer. Peer-to-peer (P2P) långivningswebsidor är tydligen ett nytt fenomen som spritt sig runtomkring i Kina. Fokus är på mikrolån och anledningen till att det blomstrar just i Kina är svårigheten där att få lån till privata företag i mellan- och småstorlek. För oss som är intreserade av mikrofinans är detta ett av de mer tydliga tecknen på att mikrofinans börjar ta fart även i Kina, där det tidigare varit kraftigt underdimensionerat. På fyra år har antalet mikrobanker ökat sjufaldigt! Och bara det senaste året har utlåningen fördubblats!

Tydligen finns det ett hundratal P2P långivningswebsidor och även om detta låter mycket så ska vi komma ihåg att det finns i runda slängar 50 miljoner mikroentreprenörer i Kina. Creditease med 100000 låntagare uppges vara en av de största och snart kommer de med en engelskspråkig websida.....