Inflation är en bedräglig storhet. Den smyger sig obemärkt på och om den inte hålls på en låg ensiffrig nivå hotar den både välstånd och social ordning. De sista tio åren har inflationen varit låg och det är något det stora flertalet av oss kan vara mycket tacksamma för. Nedan har jag listat några siffror som jag tror kan vara användbara att memorera. Eller att känna till att man kan hitta här på bloggen. Om ni vill till ursprungskällan för siffrorna så hittar ni dem på SCB.
• 30 år, en faktor 3: KPI (köpkraftsindex) är idag ungefär 300 och 1980 var det 100. Det gör att man behöver ungefär tre ggr så mkt pengar idag som 1980, d.v.s. innan finanssektorns avreglering och snabba tillväxt, för att klara sig.
• 25 år, en faktor 2: KPI (köpkraftsindex) är idag ungefär 300 och 1985 var det ungefär 150. Det gör att den typiske studenten som tar examen idag behöver en dubbelt så hög lön som sina föräldrar behövde när de tog examen för att klara sig.
• 20 år, en faktor 1.5: KPI (köpkraftsindex) är idag ungefär 300 och 1990 var det ungefär 200. En bra siffra att komma ihåg för dem som, likt mig själv, började placera pengar i början av 90-talet. Om ditt mål 1990 var att bli miljonär så tycker jag du ska känna att du nått ditt mål först om du sparat ihop 1.5 miljoner idag. Notera också att detta visar att medan prisnivån i Sverige fördubblades under 80-talet har den bara ökat med hälften så mycket under den dubbelt så långa perioden 1990 till idag.
• 10 år, en faktor 1.1: KPI (köpkraftsindex) är idag ungefär 300 och 2002 var det ungefär 270. D.v.s. inte mycket har hänt med prisnivån sedan IT-kraschen. Priserna är bara ynka 10% högre idag än för tio år sedan (egentligen var inflationen lite högre än så (14%) men för att göra det enklare att komma ihåg det hela så nöjer jag mig med denna avrundade siffra).
Hoppas det får fortsätta så här! Jag tror dock inte det är det mest troliga scenariet med tanke på den politisering av marknadsekonomin vi ser runt omkring i världen idag.