Wednesday, April 27, 2011
Inflation och resultaträkningar!
För att tjäna pengar på att köpa och sälja aktier är det en del som förlitar sig på tur. Det är naturligtvis helt OK att göra det och en hel del framgångsrika investerare är säkert rika p.g.a. tur. Dock, för de flesta av oss är det nog förmågan att gräva fram någon ny bit information (som få andra tänkt på innan alla andra också inser informationens stora betydelse) som gör skillnad.
En självklar plats att söka information om ett bolag på är naturligvis i kvartals- och års-rapporter. Är man duktig på att läsa balans- och resultat-räkningar har man naturligtvis en edge i investerarspelet. Själv har jag aldrig ägnat mycket tid åt finansräkenskaper och den största anledningen till det är att jag vet att jag inte är speciellt duktig på det hela (jag är ingenjör och nationalekonom, ej revisor). Jag vet alltså att jag inte har någon edge!
För er som är duktiga på redovisning är följande observation inte så spännande. Och för mig som knappt läser resultaträkningar är det inte heller så intressant. Men, för den som kämpar med siffrorna i kvartalsrapporten kan det vara nyttigt att inse att hög inflation försvårar det hela! Och inflation är något vi får leva med ett tag. I BRIC-länderna ligger inflationen redan på tvåsiffriga nivåer och i flera av de utvecklade länderna är inflationstakten på uppgång.
Hur kommer inflation in i bilden? Jo, vid hög inflation kan man inteckna en “vinst” bara genom att köpa ngt för KPI den 1 januari och sälja det för KPI 12 månader senare. Och vips har man en vinst i resultaträkningen. Detta är förstås många medvetna om men frågan är vilka bolag som gör så och hur de gör det. Detta lämnar jag dock gladeligen till andra att bedöma. Som sagt, det är inte mitt område.
Slutsats: tänk på att det inte bara är Finance 101 (inflationspredikterande) som gäller för investeraren i inflationstider, d.v.s. i hög grad vid BRIC investeringar, utan även Accounting 101 (inflationstrixande)!