Wednesday, December 16, 2009

Mitt b-index i Benjamin Grahams tidskrift!

Jag har tidigare här på bloggen, b-index – ett nytt sätt att utvärdera fonder och fondförvaltare!, diskuterat min artikel An index to evaluate fund- and fund manager performance (scrolla ner till rubriken Working Papers) där jag föreslår ett nytt sätt att utvärdera fonder och/eller fondförvaltare.

Min artikel har nu blivit accepterad för utgivning av New York-baserade tidskriften ”The Investment Professional”. Det tycker jag är extra kul eftersom denna tidskrift är NYSSAs officiella tidskrift (New York Society of Security Analysts). Denna förening grundades redan 1937 av bl.a. Benjamin Graham, ”the father of value investing"! För er som inte känner till Benjamin Graham och hans enorma inflytande på dagens investerare kan t.ex. nämnas att Warren Buffett döpt sin son efter honom!

---------

För er som ej läst den gamla bloggen och inte orkar klicka er dit så är definitionen på mitt föreslagna, s.k., b-index:

En fond/fondförvaltare har ett b-index lika med b om b är det högsta tal för vilket fonden/ fondförvaltaren har presterat en årlig avkastning högre än b % åtminstone b år historiskt.

Idén är förstås att med en enda siffra, b, summera en fonds prestanda.

Thursday, December 10, 2009

Investment bankers tjänar mycket bra!

Matteus 13:12 Ty den som har, åt honom skall varda givet, så att han får över nog; men den som icke har, från honom skall tagas också det han har.

Jag tänkte det kunde vara kul för mina läsare, inte minst för dem som också råkar vara finans-studenter, att få lite känsla för vad man tjänar som ”investment banker”.

De flesta av er vet säkert att lönerna är höga, men kanske vet ni inte riktigt hur höga!

Enligt lördagens Financial Times är följande de förväntade genomsnittslönerna globalt 2009 för bankfolk av olika senioritet (avrundade siffror). Jag har lagt till en kolumn med min uppskattning av det typiska antalet år av arbetserfarenhet för resp. kategori:

Position -- År i yrket -- Total årslön inkl. bonus (Skr)
Analyst -- 0-3år -- 1 miljon
Associate -- 4-6år -- 1.5-2.5 miljoner
Vice President -- 7-10år -- 4-5 miljoner
Managing Director -- 10+år -- 10-15 miljoner
Head -- 15+år -- 50-80 miljoner

Det måste tilläggas att nyanställda civilekonomer börjar som analyst och att de med doktorsexamen från Handels eller Lund eller MBA från Harvard eller liknande toppskola typiskt börjar som associate. Det bör också tilläggas att t.ex. Vice President inte är en speciellt hög position och att det finns tusentals på en stor investment bank. Även Heads finns det flera av på varje bank.

Man måste väl tillstå att det är en välbetald skara män (och några kvinnor)!!! Inte minst med tanke på att halva jordens befolkning får klara sig med mindre än 6000Skr per år i total ”lön+bonus”!

The guilded age is back! With a vengeance!

Wednesday, December 2, 2009

Kompass-rosen på aktiemarknaden!



Jag slår vad om att få av er tänkt på att aktiepriser (och andra marknadspriser) ej kan anta vilka värden som helst. Det finns vissa minimi-steg som aktiepriset tillåts röra sig, t.ex 10 öre upp eller ner osv. En Ericsson-aktie kan ju t.ex. ej kosta 45.3476kr, eller hur? Denna diskretisering av prisrörelser har sedan ett tag studerats av mig m.fl. (Se nedan.)

Dock, anledningen till att jag tar upp detta fenomen i min blog just nu är att ett ”tick-size war” (minimi-steget kallas tick-size på engelska) äger rum på börserna runt omkring i världen. Som så mycket annat på börs-fronten har detta krig startats av de nya ”dark pool”-handelsplatserna typ Turquoise och Chi-X. Kriget handlar om att alla handelsplatserna (börser och dark pools) försöker minska tick-sizen för att attrahera mer handel till sin handelsplats. Inte minst är det algo-traders (traders som mekaniskt köper/säljer med algoritmer/datorer) som driver denna jakt på små ticks. Jag är mycket fascinerad av denna utveckling och det ska bli spännande att se hur området utvecklas framöver. Små ticks är inte bara bra antar jag. Bl.a. torde datahanteringen bli jobbigare och jobbigare ju mindre ticks tillåts vara. Och market makers o liknande kommer också att tvingas ändra sitt beteende med möjlig likviditetsförlust på kuppen! Det finns dessutom säkert en mängd andra konsekvenser som kommer att upptäckas allt eftersom ticksen minskas. Vi får se…..

Om det är få av er som tänkt på de diskreta stegens existens tror jag att jag kan lova att det är ännu färre som noterat det vi kallar kompassrosen på aktiemarknaden. Detta är ett mönster som uppträder när man plottar gårdagens avkastning mot dagens avkastning i en X/Y–scatterplot. Se bilden ovan som kommer från mitt papper The Compass Rose Pattern of the Stock Market: How Does it Affect Parameter Estimates, Forecasts, and Statistical Tests? Det vi gör i det pappret är att studera hur tidsseriemodeller påverkas av kompassrosen och de diskreta stegen. Naturligtvis finns det mycket annat att studera i samband med denna snygga ros! Varsågoda att komma med idéer!